top of page

PROIECTARE FATADE VENTILATE CU PIATRA NATURALA

Bridge Blue Consultancy ofera servicii de proiectare fatade ventilate cu piatra naturala si artificiala, echipa noastra realizand de-a lungul timpului o serie de proiecte impresionante folosind piatra la fatadele cladirilor, multe dintre aceste proiecte fiind deosebit de apreciate atat in tara, cat si in strainatate.

Piatra naturala este un material unic si ea poate oferi fatadelor constructiilor o personalitate remarcanta ce nu poate fi atinsa cu ajutorul celorlalte materiale artificiale de placare disponibile pe piata in domeniul constructiilor. Piatra naturala se foloseste la placarea fatadelor care isi doresc sa transmita prestanta, eleganta si stil, conferind, in acelasi timp, o solutie tehnica durabila, naturala, dar si eficienta din punct de vedere tehnic.

In functie de provenienta si tipul materialului folosit, piatra naturala folosita la placarea fatadelor este de mai multe tipuri:

a) Granit, Bazalt, Andezit – care sunt roci eruptive, cu caracteristici mecanice si tehnice ridicate, foarte dure, tari, durabile in timp, recomandate a fi folosite la placarea fatadelor datorita caracteristicilor tehnice bune;

b) Calcar, Gresie, Travertin – sunt roci formate prin sedimentarea substantelor minerale de-a lungul timpului pe fundul lacurilor si marilor ancestrale. Acest tipuri de piatra naturala nu au rezistente foarte mari la rupere si compresiune (in comparatie cu rocile eruptive, spre exemplu) insa sunt pretabile pentru placarea fatadelor in cazul indeplinirii unor conditii de rezistenta minim solicitate de norme si de proiectantul de specialitate al fatadelor;

c) Marmura, Cuartit – sunt roci metamorfice formate prin schimbarea proprietatilor fizice si chimice ale rocilor sedimentare si eruptive de-a lungul timpului. Aceste tipuri de piatra nu sunt recomandate pentru placarea fatadelor deoarece sunt casante si friabile, caracteristicile lor de tehnice neindeplinind (de cele mai multe ori) conditiile de rezistenta si durabilitate impuse de normele din domeniul constructiilor.

Prin urmare, in urma succintei prezentari ale principalelor tipuri de piatre naturale de mai sus, rezulta ca cele mai bune tipuri de piatra pentru placarea fatadelor sunt rocile eruptive (granit, bazalt, andezit etc.) datorita duritatii acestora si ale rezistentelor mari la rupere si compresiune. Ca si variante urmatoare de pietre naturale pentru placarea fatadelor cladirilor sunt rocile sedimentare (calcar, gresie, travertin) care au si ele rezistente bune la rupere si duritati satisfacatoare, paleta de culori si modele ale acestor pietre fiind destul de variata.

Alegerea tipului de de piatra naturala pentru placarea fatadelor se realizeaza de catre Proiectantul de specialitate impreuna cu Beneficiarul, piatra alegandu-se in functie de cerintele estetice ale proiectului, in acelasi timp cu indeplinirea parametrilor tehnici (de rezistenta, durabilitate, mod de fixare, mentinerea culorii in timp, comportamentul la inghet-dezghet, duritate, comportamentul la razele ultraviolete etc.).

Un aspect important care trebuie luat in considerare este faptul ca majoritatea tipurilor de piatra naturala folosite la placarile interiorare in constructii nu sunt potrivite pentru folosirea la exterior (pentru placarea fatadelor) datorita lipsei rezistentei acestora la factorii de mediu exteriori.

Costul placarii fatadelor cu piatra naturala este strans legat de costul pietrei (care poate fi de foarte multe tipuri, culori, nuante, texturi, grosimi, locatii ale carierelor etc.), cost care porneste de la aproximativ 30 Euro pe metru patrat si poate ajunnge si la 60-70 Euro pe metru patrat (doar costul pietrei naturale). In afara de costul pietrei, o alta valoare importanta la costul total al placarii este costul sistemului de fixare al pietrei pe fatade, acesta ajungand la 30-45 Euro pe metru patrat in functie de tipul ales. Ca si valoare totala, costul unei fatade placate cu piatra ajunge undeva la 200 - 250 Euro pe metru patrat, costurile putand varia destul de mult plus – minus in functie de materialele folosite / alese de Beneficiar / Proiectant / Arhitect.

Echipa Bridge Blue Consultancy a realizat proiectele de concept, dar si proiectele de executie pentru o multitudine de fatade si interioare placate cu piatra naturala sau artificiala, marea majoritate a acestor proiecte fiind cladiri remarcabile atat in tara, cat si in strainatate. Dintre aceste proiecte amintim cateva: Hotel Marmorosch Blank din Bucuresti care reprezinta modernizarea unei banci istorice a Romaniei din 1848, Cladirea Matei Millo Office situata langa Hotel Novotel din centrul Bucurestiului, Tandem Office din apropierea Caii Victoriei, o serie de vile private de lux cu arhitectura deosebita si multe altele.

Comentários


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page