top of page

PROIECTARE CLADIRE CATEGORIA DE IMPORTANTA A, SEDIU AMBULANTA RAMNICU VALCEA

  • bodogaflorin
  • Jun 8
  • 4 min read

Bridge Blue a intocmit Studiul de Fezabilitate (SF), Documentatia Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire (DTAC), Proiectul Tehnic de Executie (PTE), Detaliile de Executie (DE) pentru noul Sediu de Ambulanta din Ramnicu Valcea. Cladirea se inscrie in Categoria de Importanta A – Constructie de Importanta Exceptionala, iar proiectarea imobilului s-a realizat la ultimele standarde in vigoare, folosindu-se solutii tehnice inovative din domeniul constructiilor.

Clasa de Importanta a cladirii este I, in conformitate cu prevederile Codului de proiectare seismica – Partea 1- P100-1/2013, aceasta fiind o cladire cu functiune esentiala pentru societate in caz de cutremur, integritatea pentru protectia civila fiind vitala.

Arhitectura cladirii este una avangardista si practica, folosindu-se materiale eficiente care sunt imbinate intr-un mod util functiunii principale a cladirii: Sediu de Ambulanta. Fatadele sunt proiectate in sistem ventilat si sunt alcatuite dintr-o suita de sisteme complementare, frumos imbinate: pereti cortina pentru spatiile vitrate, tamplarii de aluminiu cu geam tripan, fatada ventilata cu tabla faltuita vopsita, placare cu fibrociment.

proiectare cladire clasa de importanta A, exceptionala
Proiectare cladire de importanta Clasa A

Cladirea este NZEB (Near Zero Energy Building), este dotata cu pompe de caldura, panouri solare, BMS (Building Management System), recuperatoare de caldura, sistem de captare, stocare si refolosire a apelor meteorice, sistem de evacuare a gazelor de esapament si alte instalatii, dotari si echipamente cu privire la functiunea principala a cladirii.

Cladirea este proiectata cu spatii mari, tip open space, cu distante intre stalpi de peste 24m, structura de rezistenta este mixta: beton armat si otel. Fatadele cladirii sunt proiectate inteligent in corespondenta cu prevederile legale in vigoare cu privire la ariile protejate aferente monumentelor istorice, cladirea nou propusa fiind amplasata in vecinatatea unui important monument istoric. Relatia dintre cladirea nou propusa pentru Ambulante si Pavilionul Cetral al Spitalului Vechi Nr. 2 (monument istoric) este una noninvaziva. Cele doua cladiri nu se regasesc in acelasi cadru, fiind separate de corpul de cladire Spital Dermato-Venerice. Pavilionul Central al Spitalului Nr. 2 este monument istoric, aflat pe lista monumentelor istorice, cod: VL-II-m-B-09615.

Proiectare cladire de  importanta exceptionala
Proiectare cladire de importanta exceptionala

Proiectarea constructiilor din Clasa a I-a de importanta-expunere conform Codului P100-1/2013 se face pentru cladiri avand functii esentiale, pentru care pastrarea integritatii pe durata cutremurelor este vitala pentru protectia civila, cum sunt urmatoarele cladiri:

·         Spitale si alte cladiri din sistemul de sanitate, care sunt dotate cu servicii de urgenta / ambulanta si sectii de chirurgie;

·         Statii de pompieri, sedii ale politiei si jandarmeriei, parcaje supraterane multietajate si garaje pentru vehicule ale serviciilor de urgenta de diferite tipuri;

·         Cladiri cu functiuni esentiale pentru administratia publica;

·         Cladiri cu functiuni esentiale pentru ordinea publica, gestionarea situatiilor de urgenta, apararea si securitatea nationala.

Proiectare sediu nou Cladire de Ambulanta Valcea
Proiectare sediu nou Cladire de Ambulanta Valcea

Cladirea proiectata de catre Bridge Blue este Categoria de Importanta A – constructii de importanta exceptionala, in conformitate cu prevederile HGR 766/1997. Bridge Blue Consultancy proiecteaza in mod curent cladiri Categoria A si B in domeniul constructiilor, tratandu-le cu maxima atentie si seriozitate, astfel incat sa indeplineasca prevederile legale in domeniu.

Până în prezent, finanțarea sistemului de sănătate nu a răspuns adecvat obiectivelor acestuia atât din perspectiva cuantumului resurselor bugetare disponibile, cât și a eficienței în utilizarea acestora. In ultima perioada, Statul Roman face tot ce este posibil pentru a moderniza, dezvolta si reabilita constructiile din sistemul romanesc de sanatate.

Proiectare structuri de rezistenta optimizate
Proiectare structuri de rezistenta optimizate

Dupa Revolutia din 1989 (sau Lovitura de Stat prin care sotii Ceausescu au fost anihilati si puterea a fost preluata de noul sistem-care de fapt era format tot din vechii oameni), in Romania au fost construite foarte multe biserici, astfel ca, după decembrie 1989 şi până la finalul ultimilor ani, au fost ridicate peste 8.500 de lacasuri ale celor 18 culte recunoscute oficial, iar aproximativ 1.500 de noi lacase se aflau in constructie la data publicarii prezentului articol. In ultimii 30 de ani, practic romanii au investit in trecut in loc sa investeasca in prezent si in viitor. Construind foarte multe biserici in ultimii 30 de ani (in comparatie cu numarul mult mai mic de scoli, spitale, gradinite, universitati, centre stiintifice, laboratoare, camine studentesti, cantine, crese, centre de cercetare si formare etc.) romanii au sperat ca prin rugaciune si credinta adevarata sa-si rezolve si problemele de sanatate, bolile si afectiunile. Din pacate, natiunea noastra a invatat pe propria piele (mai bine zis pe propria sanatate si viata) ca investitiile in biserici nu le-au rezolvat cu adevarat problemele de sanatate, iar vechile spitale (construite in principal de comunisti si de inaintasii acestora – pe care chiar nu avem cum sa-i blamam la acest capitol) ramasesera foarte mult in urma din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al performantelor, al suprafetelor construite, al eficientei, al dotarilor etc.

Subfinantarea istorica a domeniului de asistenta medicala primara si a ambulatoriului de specialitate a avut ca efect advers “rostogolirea” unui numar important de servicii de sanatate de la acest nivel catre serviciile de urgenta pre-spital (CPU/UPU) si serviciile spitalicesti.

Proiectare arhitectura si fatade moderne
Proiectare arhitectura si fatade moderne

Elaborarea politicilor privind finantarea sistemului de sanatate este fragmentata intre diverse autoritati publice si adeseori nu este bazata pe procese sistematice de utilizare a datelor statistice si de analiza a impactului. Fragmentarea politicilor este translatata si la nivelul mecanismelor de finantare a serviciilor, atat a celor de sanatate publica, cat si a celor preventive, curative, paliative si de ingrijiri pe termen lung.

Nu in ultimul rand, in timpul pandemiei COVID-19, mecanismele de finantare au fost adaptate la noile posibilitati de furnizare a serviciilor care, pentru spitale au presupus asigurarea nevoilor de STRATEGIA NATIONALA DE SANATATE 2023-2030 38 cheltuieli independent de volumul de activitate. In perioada post pandemica, revenirea la situatia pre-2020 nu este posibila in totalitate, oferind oportunitati importante de reforma structurala prin care componenta de finantare a sistemului de sanatate sa devina un instrument de sprijin al realizarii politicilor nationale in domeniu.

Prin Strategia nationala pentru Sanatate, se urmareste dezvoltarea unui sistem de finantare sustenabil, in perspectiva evolutiilor economice, tehnologice si demografice, precum si rezilient, la socurile provocate de crize epidemiologice si climatice, care sa asigure resurse financiare suficiente, precum si mecanisme de alocare, contractare si plata cost-eficace, pentru realizarea obiectivelor sistemului de sanatate, referitoare la servicii medicale, resurse umane, informationale si tehnologice necesare furnizarii acestora etc., asigurand o protectie financiara adecvata categoriilor de populatie vulnerabile.

Proiectare generala constructii
Proiectare generala constructii

 
 
 

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page