CONSTRUIRE LOCUINTE NZEB PLUS PENTRU TINERI IN COMUNA ARICESTII RAHTIVANI, JUDETUL PRAHOVA
- bodogaflorin
- Apr 20
- 7 min read
Bridge Blue realizeaza proiectul pentru construirea unui cartier de locuinte NZEB PLUS pentru tineri si specialisti din sanatate si invatamant in comuna Aricestii Rahtivani din judetul Prahova. Documentatia este intocmita conform prevederilor HG 907/2016 actualizata si cuprinde unele dintre cele mai moderne solutii si tehnici din domeniul constructiilor: sisteme triale pentru structurile de rezistenta (beton armat, otel si lemn), fatade in sistem ventilat cu tamplarie termoizolanta din aluminiu cu geam tripan si control solar, panouri solare ce asigura minim 50% din consumuri, toate utilitatile necesare si finisaje interioare si exterioare de calitate.
Comuna Aricestii Rahtivani este una dintre cele mai importante si eficient bugetate comune din Romania, aceasta detinand o multitudine de platforme industriale din jurul orasului Ploiesti. Din punct de vedere istoric, primele consemnari despre acesta localitate dateaza din anul 1.515 si au fost iterate in Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice ce prezenta statiunile din Prahova.

Proiectul este destinat finantarii cu ajutorul fondurilor europene prin axa promovata de MDLPA cu obiectivul atragerii finantarii prin PNRR/2022/C10, Componenta 10 – Fondul local.
O alta optiune de finantare avuta in vedere pentru proiectul de locuinte NZEB PLUS din comuna Aricestii Rahtivani este Programul de construcții de locuințe sociale și de necesitate derulat conform Legii nr. 114/1996, un program multianual prin care Statul, prin intermediul bugetului MDLPA completeaza fondurile alocate din bugetele locale, la solicitarea consiliilor locale. Proiectele pe baza carora consiliie locale pot face aceasta solicitare sunt proiecte de locuinte sociale destinate unor categorii de persoane defavorizate prevazute de lege. Cadrul legislativ este dat de Legea locuintei nr. 114/1996, republicatã, cu modificarile si completarile ulterioare si de Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 114/1996, aprobate prin HG nr. 1275/2000 cu modificarile si completarile ulerioare.
Amplasamentul pe care se va realiza proiectul propus se afla in intravilan, in satul Targsorul Nou din Comuna Aricestii Rahtivani, sat situat in apropierea drumului national DN 72 spre Targoviste si a autostrazii Bucuresti -Ploiesti. Amplasamentul are acces din DJ 140 care strabate satul Targsorul Nou si se intersecteaza cu DN 72 si DJ 129.

Proiectul propune realizarea a 3 Pavilioane in care sunt prevazute mai multe tipuri de apartamente: apartamente cu o camera, studio-uri, apartmente cu 2 camere si apartamente cu 3 camere.
Forma terenului impune dispunerea celor trei pavilioane in lungul terenului, lungimea de 115m impunand crearea unui acces carosabil din DJ 140 pentru autovehiculele locatarilor dar si pentru autospeciala de pompieri, prevazut la capat cu o zona de manevra pentru intoarcere. Astfel, aleea de acces carosabila a fost dimensionata cu o largime de 4m, cu alveole locale care permit largirea pina la 5,5m pentru a permite circulatia autovehiculelor in doua sensuri (intrare si iesire). La capatul acestei alei a fost prevazuta o zona de intoarcere pentru autospeciala de pompieri, respectand o raza minima de bracaj de 10m. Intrarea si iesirea de pe teren se face obligatoriu pe dreapta, cu stop si cedarea trecerii la iesirea de pe parcela. Aleea carosabila va fi asfaltata si prevazute cu rigole carosabile.
Pentru apartamentele propuse prin proiect au fost amenajate 17 locuri de parcare:
· 1loc de parcare/apartament + 3 locuri de parcare pentru vizitatori, dintre care 1 loc pentru persoanele aflate in scaun rulant. (conform art 33 RGU – anexa 5/ 5.1.1 – pentru constructii de locuinte colective un loc de parcare la 2-10 apartamente)
· amplasarea locurilor de parcare a fost proiectata la distante de minimum 5 m de ferestrele camerelor de locuit ( cf. Art 4. c) din O 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației
· 12 locuri de parcare longitudinale a fost prevazut in lungul aleii de acces, spre limita de vest a terenului. Intre parcarile longitudinale si limita terenului a fost prevazuta o banda de gazon cu aliniament de arbusti cu o latime de 3 m, astfel incit, o constructie amplasata pe parcela vecina, daca va fi prevazuta cu fereastra pentru vedere, conform codului civil, va avea o retragere de cel putin 2 m pina la limita de teren, insumind astfel distanta de 5m
· 5 locuri de parcare cu acces din zona de manevra (intoarcere pentru autospeciala de pompieri) situata la 7m de ferestrele camerelor de locuit din Pavilionul 3.

La intrarea dinspre DJ140 pe teren, au fost prevazute doua locuri de stationare pentru incarcare vehicule electrice. Pentru o accesibilitate publica, cele doua locuri de stationare si borna de incarcare au fost prevazute la intrarea pe teren. Ingradirea incintei locuintelor colective a fost amplasata in retragere pentru a permite autovehiculeleor garate pe aceste doua locuri manevrele de iesire cu fata, obligatoriu dreapta in DJ 140.
Prin proiect s-au propus multe spatii verzi si locuri de relaxare si joaca pentru copii. Aleea carosabila principala va fi bordata de o fasie plantata cu gazon si cu arbori de aliniament pentru a descuraja parcarea ocazionala pe trotuar. Pietonii vor accede in interiorul incintei locuintelor colective si se vor indrepta catre fiecare din cele trei pavilioane de locuinte pe un trotuar cu latimea de 1,5m (permitand circulatia si manevrele de intoarcere pentru persoanele in scaun rulant), acoperit cu pavele din beton, a carui panta in lungime nu va depasi 5%, iar transversal 2% (pentru scurgerea apelor). In dreptul traversarilor zonelor carosabile, bordura va fi adaptata pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusa (scaun rulant, carucioare, persoane cu baston, etc). Accesul pietonilor in incinta se va face printr-o poarta cu acces controlat, amplasata in grilajul care va delimita incinta, in zona arborelui existent mentinut. Tot in zona de acces, integrate in grilajul incintei, se vor ampalsa si cele 14 cutii de scrisori ale apartamentelor, accesibile factorului postal din zona publica, spre trotuarul DJ 140.

Din trotuarul principal al imobilului se ramifica accesele locale catre fiecare pavilon, intrarea in fiecare cladire facindu-se prin intermediul a trei trepte amenajate peisager, cu pavele, ca si trotuarul. Persoanele in scaun rulant sau persoanele cu carucioare, vor putea utiliza rampele de acces, cu o panta de max/ 6.5 %. Pentru fiecare pavilion, diferenta de nivel deservita de rampa si trepte este de 30 cm.
In zona de intrare, o alee pietonala de 1,5m va conduce catre localul cu pubele de gunoi si catre o poarta care va da acces spre trotuarul DJ140. Local, in dreptul localului de gunoi, santul DJ140 se va acoperi pe o latime de 3m pentru a permite scoaterea pubelelor in strada, pentru colectarea gunoiului.
Intre pavilioane sunt prevazute spatii verzi, unde vor putea fi prevazute alei cu dale inierbate/pasi japonezi, spre zonele amenajate cu banci si pergole. Proiectul acorda atentie celor mai mici detalii si este focusat pe conlucrarea armonioasa dintre spatiul verde si cel construit, conferind in acelasi timp spatiului construit eficienta energetica inalta, spatii generoase, terase libere deschise si un aspect arhitectural modern.

Fiecare pavilion este inconjurat pe laturile de est, vest si sud de o fisie de 1,5 m de gard viu spatiu tampon pentru protectia a apartamentelor de la parter.
O plantatie de protectie este prevazuta si in zona de retragere dinspre strada, intre pavilionul 1 si trotuar, in aceasta zona plantata este amplasat localul de pubele.
In zona fantanii existente si mentinute se va amenaja un trotuar largit – intre aleea carosabila si limita de teren, cu amenajarea unei zone de odihna (banci) si a unui dispozitiv de fixare a bicicletelor (pentru un numar de 10-15 biciclete).
Suprafata spatiului verde amenajat pe teren este de 1309m2, reprezentind 40% din suprafata terenului si 45mp spatiu verde /locuitor (minim 15% din parcela conform CU 73/ 22.06.2023 si min 2mp/locuitor conform art 34. RGU).
Constructiile fac parte din categoria de importanta C normala (conform HGR nr. 766/1997), clasa de importanta III (conform Normativului P100-1/2013), gradul de rezistenta la foc II.

Pentru fiecare pavilion propus prin proiect, la fatada de nord sint grupate casele de scara, localurile tehnice si bai, pe fatadele de est si vest se deschid bucatarii, dormitoare si camere de zi – aceste ferestre fiind prevazute cu obloane mobile, iar spre sud se deschid camerele de zi cu usi spre terase si balcoane. Balcoanele cu o adincime de 1,5 m indeplinesc si rol de protectie solara pe timpul verii. Apartamentele de la ultimul nivel sint protejate de soare de pergole care incheie structura verticala din lemn, a balcoanelor.
Ferestrele camerelor de locuit dinspre est si vest sunt prevazute cu obloane mobile care joaca rol de protectie importiva fenomenului de supraincailzire pe timp de vara, dar si de protectie impotriva vintului si intemperiilor.
Avind in vedere contextul rural si tipologia locuintelor existente in vecinatatea terenului de studiu – gospodarii cu regim de inaltime parte +pod sau parter + etaj+pod, cele trei pavilioane au fost organizate astfel incit sa ofere o posibilitate de locuire mai densa, dar pastrind beneficiile locuirii in mediu rural.
Inaltimea constructiilor variaza intre P+1 – pavilionul 1, spre DJ 140 si P+2 – pentru pavilioanele 2 si 3, si corespunde art 31 din RGU (diferenta de inaltime nu depaseste cu mai mult de doua niveluri cladirile imediat invecinate).

Acoperisul este drept, fiind inconjurat de un atic de dimensiunea 25x100cm din zidarie, termoizolatia este continua de pe fata peretilor pe tot aticul urmand sa se intinda pe toata suprafata acoperisului. Este alcatuit din beton de panta, strat DDC, bariera contra vaporilor, membrana hidroizolanta,polistiren extrudat si geotextil. Pentru finisarea fatadelor au fost alese doua sisteme: tencuiala decorativa pe termoizolatie din vata bazaltica si fatade ventilate. Au fost alese maximum trei materiale si culori pentru fatade si acoperis, cu obiectivul de a trata fiecare pavilion diferit, totodata mentinand unitatea ansamblului. Astfel fiecare pavilion are o identitate a sa, tratamentul fatadelor evocand o suprapunere de locuinte distincte si nu un bloc nediferentiat si repetabil.

Materialele sint moderne, totodata, prin culorile si texturile alese se incadreaza in contextul rural: tencuiala tenta deschisa (alb) cu lambriu orizontal amintintind de lambriul din lemn, insa realizat din elemente de fibrociment (neinflamabil, rezistent, nu necesita intretinere) in nuante de gri-bej. Invelitorile la 30% se pot acoperi cu tabla faltuita sau cu tigla – care poate fi dispusa si inclinat si vertical, pe fatada, dind formelor traditionale un aspect modern. Acoperisurile terasa aferente fiecarui pavilion sunt prevazute cu panouri solare.
Balcoanele si pergolele sunt realizate din lemn, pe structura din lemn, la fel si copertina de la intrarea in imobil.
Platformele si rampele de acces in imobile sunt din beton amprentat, pe o fundatie independenta de corpul pavilionului pentru a evita lucrari de izolare termica, etanseitate si finisare.
Comments