EFICIENTIZARE ENERGETICA, CONSOLIDARE, REABILITARE SI MODERNIZARE CLADIRE MONUMENT ISTORIC, LICEU TEODOR NES, SALONTA
- bodogaflorin
- Jun 8
- 4 min read
Bridge Blue a intocmit Proiectul de Eficientizare Energetica, Reabilitare, Refunctionalizare, Consolidare si Modernizare al Colegiului National Teodor Nes din Salonta, judetul Bihor.
Colegiul National Teodor Nes este cel mai bun liceu din oras, elevii acestuia avand rezultate remarcabile la invatatura, iar cadrele didactice ale acestei institutii au o experienta, pedagogie si o pregatire de exceptie.
Numele liceului se datoreaza cunoscutului scriitor, profesor, director de liceu, inspector general al invatamantului si publicist ardelean Teodor Nes, care a fost un adevarat patriot pentru natiune. Teodor Nes a colaborat cu un real succes la publicațiile „Transilvania”, „Cele trei Crişuri”, „Societatea de mâine”, „Cele trei Crişuri pentru popor”, „Familia”, „Gazeta de Vest”, „ Astra Bihariei”, „Şcoala românească” si altele punand un accent definitoriu al luptei bihorenilor (dar si al regiunii) pentru independenta si uniune nationala a romanilor. Teodor Nes s-a nascut la 26 martie 1891, in Mădăras, judeţul Bihor si a decedat la 29 mai 1975, in Bucureşti.

Cladirea propusa pentru eficientizare este Monument Istoric clasa B si se identifica prin codul BH-II-m-B-21027, importanta arhitecturala a acesteia fiind una deosebita. Ansamblul liceului este constituit dintr-o multitudine de constructii (11 la numar) care sunt amplasate pe terenul beneficiarului conform planurilor de urbanism existente. Edificiul a fost pentru prima oară inclus pe Lista Monumentelor Istorice in anul 2015 la poziţia 377.

Construirea edificiului a inceput in anul 1904 si s-a finalizat în anul 1909, fiind proiectat în stil Secession cu elemente eclectice de către arhitectul László Székely. Acesta s-a remarcat printr-o lungă serie de construcţii civile şi a activat cu precădere în Timişoara, unde a contribuit masiv la conturarea fondului construit în prima parte a secolului al XX-lea. Colegiul a servit, în primă fază, drept gimnaziu de stat pentru băieţi, cu predare exclusiv în limba maghiară, apoi ca şcoală mixtă cu predare în limba română, trecând prin puţine intervenţii structural-volumetrice, dar prin multe crize identitare.

In perioada anilor 1900, Transilvania facea parte din Imperiul Austroungar (vezi harta Europei din anii 1900 atasata), iar ca orice alt mare imperiu, atunci cand erau cucerite sau alipite noi teritorii se faceau investitii importante in acestea. Aceste investitii aveau roluri strategice multiple, insa principalele erau cele de impunere si extindere a culturii si influentei imperiului in aceste regiuni, de administratie, organizare si control, de expansiune a influentei, rol militar si, nu in ultimul rand, un rol de asigurare a dezvoltarii comunitatii locale pentru a castiga acceptul poporului.

Salonta este atestată documentar la începutul secolului al XIV-lea. A fost, timp de câteva secole, proprietatea familiei nobiliare Toldi, apoi târg haidonical până în secolul al XVIII-lea. A trecut prin două distrugeri aproape totale: prima, în contextul luptelor între pretendenţii la scaunul transilvănean, cu sprijin otoman, în jurul anului 1636, a doua, în contextul incendiului devastator al anului 1847. S-a reorganizat, de fiecare dată, în jurul bisericii reformate, prin influenţa căreia ia contur şi firul poveştii Colegiului Naţional „Teodor Neş”.

Odată cu încheierea Primului Război Mondial şi cu alipirea Ardealului şi a părţilor vestice la ceea ce s-a numit, pentru o vreme, România Mare, vechile comitate transilvănene au fost reorganizate. Comitatul Bihor a devenit judeţul Bihor, fiind organizat în 13 plăşi. Plasa Salonta deţinea 10 secretariate comunale, iar reşedinţa sa era la Salonta Mare.
Cladirea principala a liceului este de tip Subsol + Parter + Etaj 1, are inaltimea de 31m si are suprafata desfasurata de aproximativ 5.600m2. Structura de rezistenta este realizata din pereti grosi de zidarie de caramida plina presata de 60cm latime, planseele sunt din boltisoare de caramida fixate in profile de otel tip IPE, iar sarpanta este pe structura de lemn.

Concepţia edificiului este tributară Artei 1900, mai specific, stilului Secesiunii vieneze, însă prezintă o serie de elemente eclectice care fac parte din repertoriul deprins de către László Székely de-a lungul formării sale ca arhitect. Mai precis, acesta integrează o fereastră trilobată ce aminteşte de stilul romanic pe frontonul principal al faţadei nordice, fleşe neogotice în vârful şarpantei-turn, un joc de volume în rezalit la nivelul tronsonului principal şi cheile de arc la nivelul ferestrelor intradosului, specifice barocului. Piesa de rezistenţă a stilului său o reprezintă şarpanta-turn de deasupra intrării principale. Integrarea elementelor de arhitectură medievală sunt tributare formării sale sub profesorul Alajos Hauszmann.

Prin proiect s-au realizat si intocmit urmatoarele documentatii:
· Expertiza Tehnica pentru structura de rezistenta
· Audit Energetic elaborate de auditor energetic gradul I
· Studiu Geotehnic
· Studiu topografic vizat OCPI
· Studiu Istoric
· Obtinere Certificat de Urbanism
· Obtinere avize de la furnizori si alte entitati
· Obtinere aviz din partea Ministerului Culturii
· Obtinere Autorizare de Construire
· Documentatie DALI
· Documentatie DTAC + DTOE
· Proiect Tehnic de Executie (PTH) si Detalii de Executie.

Interventiile propuse asupra cladirii liceului respecta caracterul de monument istoric al acestuia, nu sunt invazive si pun in valoare structura de rezistenta, componentele definitorii si finisajele cladirii existente. Prin proiect se intervine la refacerea si modernizarea instalatiilor constructiei, s-au propus pompe de caldura eficiente, iar noua investitie este prevazuta cu panouri fotovoltaice si sistem BMS (Building Management System). Sistemul de incalzire va fi prin pardoseala, finisajele se vor reface folosind tehnici si materiale originale, iar subsolul si tavanul se vor termoizola in mod corespunzator. Overall gradul de confort al utilizatorilor cladirii va creste si speram ca, odata cu asta, sa creasca si rezultatele la invatatura ale elevilor. Oricum, Colegiul National Teodor Nes este cel mai bun liceu din oras, elevii acestuia avand rezultate remarcabile la invatatura, iar cadrele didactice ale acestei institutii au o experienta, o pedagogie si o pregatire de exceptie.
Comments