top of page

PROIECTARE FATADE UNITIZED / PROIECTARE ELEMENT FATADA

Bridge Blue Consultancy presteaza servicii de proiectare fatade pentru fatade unitized (element fatada / fatada panouri prefabricate) pentru orice tip de sistem sau configuratie de fatada dorita de beneficiar.

Peretii Cortina de tip element fatada (sau Unitized Façade asa cum sunt ei denumiti in limba engleza) sunt peretii cortina realizati din panouri mari, care sunt fabricate in atelier si apoi sunt montate cu ajutorul macaralelor direct pe cladire, in santier.

Per general, beneficiile folosirii fatadelor unitized la constructii sunt urmatoarele:

 • Calitate imbunatatita a panourilor datorita fabricatiei in atelier, in conditii controlate si organizate;

 • Timpi de montaj scazuti in santier, inclusiv costuri mai mici cu manopera si echipamentele;

 • Fabricatia panourilor in atelier se poate realiza in paralel cu realizarea lucrarilor de montaj in santier, scazand in acest mod timpii totali de executie ai proiectului;

 • Prin montajul panourilor in santier se vor inchide etajele cladirii la gata, permitand realizarea celorlalte lucrari la interior;

 • Lipsa schelelor pe fatadele cladirii sau a altor echipamente de montaj din exterior;

 • Panourile unitized pot fi montate de la interiorul cladirii, acest lucru fiind avantajos pentru cladirile inalte sau pentru cladirile cu amprenta redusa;

 • Conform literaturii de specialitate, montajul panourilor unitized devine eficient la suprafete de peste 10 - 14.000 m2 de fatada;

 • Spatiu mai mic de depozitare in santier pentru materialele de cconstructie folosite.

Atelierele pentru fabricatia panourilor unitized trebuie sa fie organizate corespunzator si dotate cu echipamentele necesare proceselor ce se impun: masini de taiat profile, mese de asamblare, macarale pentru manevrarea panourilor, stative pentru depozitarea panourilor unitized.

In functie de dimensiunile si forma panourilor unitized de fatada, se va pregati transportul cu utilaje corespunzatoare (de tip tir) in care se paletizeaza, aseaza si protejeaza panourile pentru o livrare sigura.

Panourile unitized se monteaza pe fatade cu ajutorul macaralelor turn sau cu ajutorul unor macarale mai mici care se monteaza la nivelul etajelor cladirii, la interior. Pentru montaj se pot folosi, de asemenea si elevatoare pe cabluri.

Un alt avantaj al panourilor unitized este acela ca permit integrarea unei multitudini de materiale, acesorii si elemente care care pot da un aspect estetic deosebit cladirii si solutii care pot induce caracteristici tehnice net superioare fatadei in comparative cu alte sisteme. Spre exemplu, la fabricatia panourilor unitized se pot folosi placi de piatra naturala, finuri de sticla, parasolare din aluminiu, riflaje, placari cu ceramica, casete de bond, lemn, panouri fatade media, casete de titan-zinc, lumini arhitecturale, table de cupru, ferestre cu deschidere cu telecomanda, diverse automatizari si multe altele.

La intocmirea bugetului pentru o fatada unitized, trebuie luat in calcul faptul ca acest tip de fatada aduce un consum mai mare de aluminiu comparativ cu peretii cortina clasici (in sistemul stick). Acest aspect se datoreaza faptului ca profilele de aluminiu au o forma deschisa, forma necesara pentru imbinarea corespunzatoare a panourilor unitized intre ele.

Un atelier bine echipat si organizat poate fabrica un numar de aproximativ 20 - 40 de panouri pe zi, iar o echipa de montaj bine pusa la punct poate monta, de asemenea, un numar de 30 - 40 de panouri pe zi. Aceste informatii, stranse din experientele proiectelor anterioare ale Bridge Blue Consultancy demonstreza rapiditatea si eficacitatea sistemului unitized de fatade.

Fata de o fatada normala (ale carei costuri de execcutie ajung undeva la 200 – 300 Euro pe metru patrat la gata), pretul de executie pentru fatadele unitized este ceva mai ridicat si depinde de o serie intreaga de factori, ajungand si la 400-500 Euro pe metru patrat.

In Romania nu exista foarte multe companii experimentate care pot fabrica si monta panouri unitized de fatada (cred ca pot fi numerate pe cate degete de la o mana), asa ca trebuie acordata o mare atentie in alegerea executantului.

Nu ezitati sa contactati specialistii Bridge Blue Consultancy pentru orice intrebari legate de sistemul unitized de fatada, echipa noastra avand experienta in peste 50 de proiecte de acest gen.

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page