top of page

Reabilitarea termica - un dezastru pentru arhitectura romaneasca

Bridge Blue Consultancy realizeaza proiecte de fatade, ofera servicii de value engineering in domeniul fatadelor si furnizeaza consultanta tehnica in domeniul fatadelor. Reabilitarea termică cu polistiren are nenumărate dezavantaje, atat pe plan tehnic, cat si pe plan estetic sau in ceea ce priveste siguranta si sanatatea ocupantilor cladirilor. In afara de hidoasele opere inestetice care rezulta la sfarsitul lucrarilor (care nu se incadreaza in nici un stil architectural placut), lucrarile de termoizolare cu polistiren nu sunt foarte sanatoase si nici sigure.

In primul rand, astfel de lucrari nu se mai realizeaza nicaieri in statele civilizate ale lumii de foarte mult timp. Este inexplicabila fervoarea autoritatilor romane de a subventiona si promova aceste chiciuri arhitecturale, aceste nonsensuri estetice, aceste ieftineli si scursuri tehnice ale industriei constructiilor ce au reusit sa prinda radacini tocmai la noi. Dupa aproximativ 40 de ani de conducere criminal – comunista, cu un dezastru asupra arhitecturii romanesti, dupa anii 1990 guvernele neo-comuniste continua sa promoveze nerespectarea oricarei reguli de baza in arhitectura si urbanism, nu tin cont de prevederile legale minime, continua sa autorizeze orice ineptie tehnica, arhitecturala si estetica propusa de orice entitate.

Polistirenul este un material plastic ieftin, detine caracteristici foarte bune de izolare termica, insa este un material care arde foarte usor (punand viata in pericol, in cazul unor incendii) si este un material care nu permite transferul umiditatii, deci nu lasa cladirile sa respire.

In loc ca autoritatile sa schimbe dezastrul produs in zecii de ani de comunism in ceea ce priveste arhitectura oraselor romanesti, acestea au ales sa dea cu var cladirile vechi si sa le aplice cel mai ieftin si prost material de pe piata constructiilor. Datorita lipsei de viziune, pregatire si minim simt estetic a celor implicati in aceste lucrari, Romania va fi condamnata pentru inca 100 de ani de acum inainte la prost gust, chici, ieftineala si o arhitectura care, se pare, ca niciodata nu va putea atinge niste standarde estetice primare.

Bineinteles ca fatadele moderne (daca s-ar fi aplicat pe vechile cladiri) ar fi schimbat la 180 de grade fata Romaniei intr-un timp foarte scurt, vindecandu-se astfel o rana deschisa de mult pe fata acestei tari. Din pacate, sistemul care ne conduce a ales alte solutii.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page